«Tre minutter som redder liv og potens»

Jogger i solnedgang

Norske menn er nesten like redde for å miste potensen som å dø av prostatakreft, viser undersøkelse. Ta quizen og finn ut om du trenger å bekymre deg.

Da min far i relativt ung alder ble diagnostiert med prostatakreft, ble jeg selvsagt først bekymret for hans helse og ve og vel. Deretter dukket tankene opp om dette kunne være noe jeg og kunne arve. Var dette noe flere menn i slekta var rammet av, eller hadde vært?

Til slutt plaget dette meg så mye at jeg bestilte time hos fastlegen. Han brukte hele legetimen på å berolige meg. Men jeg må ærlig innrømme at fra han sa «Du har nok ingenting å bekymre deg for, ennå…», så hørte jeg ikke så mye mer. Jeg hørte bare «ennå». Dessverre. Hadde jeg lyttet litt bedre, hadde jeg nok kunnet gå derfra med en mye mindre klump i magen.

LES OGSÅ: Slik lever du uten potens

Dette med kreft og arv er komplisert, men det er noen premisser som gjelder: flere tilfeller i nær slekt, ung alder osv. Det visste jeg ikke den gang. Det er mulig at fastlegen nevnte dette, men jeg hørte ikke etter. Hørte bare «ennå». Men med «ennå» så mente fastlegen først og fremst at jeg, som ikke en gang hadde fylt 40, var altfor ung, og at jeg ikke hadde noen symptomer eller flere tilfeller av kreft i nær slekt, men det fikk jeg altså ikke med meg den gang.

Kreftforeningen og Norsk forening for allmennmedisin nye quiz med noen få spørsmål, og svar, hadde nok spart meg for masse bekymringer og masse tid. Den tar bare tre minutter. Tre minutter som kan redde liv og potens, OG som kan gi deg svar på om du trenger å bekymre deg.

For mange menn dør av prostatakreft. Og for mange bekymrer seg – helt uten grunn. Bruk tre minutter og finn ut om du er i faresonen.